W niedzielę 25 sierpnia 2013 r. odbył się konkurs kulinarny "Mała Chochla", który był ostatnim już akcentem kampanii "Zdrowie jest smaczne", organizowanej przez "Gazetę Pszczyńską".
O "Małą Chochlę" rywalizowali reprezentanci następujących szkół (9 dwuosobowych drużyn):
1. Szkoła Podstawowa nr 10 w Piasku
2. Szkoła Podstawowa nr 23 w Pszczynie
3. Szkoła Podstawowa nr 16 w Studzienicach
4. Szkoła Podstawowa nr 8 w Rudołtowicach
5. Szkoła Podstawowa nr 9 w Łące
6. Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszczynie
7. Szkoła Podstawowa nr 1 w Pszczynie
8. Szkoła Podstawowa nr 15 w Jankowicach
9. Szkoła Podstawowa nr 4 w Pszczynie
Jury, w skład którego wchodzili profesjonalni kucharze, miało trudne zadanie, bo uczniowie z dużym zaangażowaniem przygotowywali bardzo oryginalne sałatki. Oceniano m.in. porządek na stanowisku pracy, smak sałatki, jakość użytych składników oraz wartości odżywcze, estetykę podania sałatki oraz użycie sezonowych produktów.
Wyniki kulinarnych zmagań:
I miejsce - Martyna Skrzypczyk i Wiktoria Ziebura (Szkoła Podstawowa nr 8 w Rudołtowicach);
II miejsce - Magdalena Koczy i Antonina Kania (Szkoła Podstawowa nr 16 w Studzienicach);
III miejsce - Marcin Jazowy i Sebastian Żupa (Szkoła Podstawowa nr 9 w Łące).
Zwycięska sałatka zawierała: szpinak, rukolę, kiełki, maliny, ostrężyny, pomidory, ser owczy, migdały i sok z malinami.
Wszystkie szkoły biorące w konkursie otrzymały sokowirówki ufundowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Edukacji Dzieci i Młodzieży "Omnibus". Natomiast laureaci dodatkowo otrzymali torby sportowe, ufundowane przez Pszczyńską Fundacje Wspierania i Rozwoju Sportu, które wręczył Prezes Zarządu Fundacji - Paweł Sadza.